Ett par arbetsbyxor ska vara sköna och funktionella

I en välsorterad butik finner du arbetskläder anpassade för olika yrken och väderförhållanden. Om du är hantverkare ställs det lite högre krav på hållbarhet jämfört med ett par vanliga kläder som du använder på fritiden.

Arbetskläder ska kunna klara av både slitage och underlätta din arbetsdag. Att det finns fickor för målarpensel, hammare, mobiltelefonen och andra verktyg är viktigt. Det ska även finnas möjlighet att sätta in ett par knäskydd om du söker efter ett par arbetsbyxor som hantverkare. Knäskydden är ofta i ett skumgummimaterial och du sätter in dem i byxorna genom en ficka som är placerad vid byxans knäområde. När du sitter på knä och arbetar belastats ditt knä mindre och får ett mjukare underlag med hjälp av knäskydden.

Under sommaren och när du arbetar i lokaler med hög värme, kan det vara skönt med lite lättare plagg som inte gör dig lika varm. Ett alternativ till de traditionella arbetsbyxorna är piratshorts, de har inte lika långa ben men är ändå tåliga som vanliga arbetsbyxor och praktiska med fickor för olika verktyg.

Arbetsbyxor finns för både män och kvinnor. I välsorterade butiker kan du även hitta modeller som finns i fler färger än den klassiska blåfärgen.

När du ska välja storlek är det smidigt att testa byxorna eller fråga personalen i butiken om vilken storlek du ser ut att ha. I butiker på nätet brukar det ofta finnas en storleksguide.

Visste du att det finns arbetsbyxor anpassade efter olika väder? Regnbyxor och vinterbyxor är exempel på arbetsbyxor som klarar av västkustens blöta väder och Norrlands bistra vintrar.
Arbetskläder finns i olika utföranden beroende på yrkeskraven hos dem som ska bära plaggen. Vissa arbetskläder har reflexer för att du ska synas extra tydligt under arbetspass, andra plagg klarar av högt ställda krav på isolationsförmåga & luftgenomsläpplighet och vissa arbetskläder har extra bra förmåga att hantera hetta och flammor.