Elcykel – en bra investering

Det har nog inte undgått någon att se att elcyklar har blivit omåttligt populära de senaste åren. Försäljningen beräknas att öka med 100 procent framöver. Den 1 februari infördes en premie för elcyklar som innebär att du som privatperson har rätt att få upp till tjugofem procent (men max 10000 kronor) av inköpspriset på elcykeln. Att köpa en elcykel är ingen billig affär, den vanligaste ligger på mellan 6000 och 40000 kronor men kan kosta ända upp till 70000 kronor. Oavsett i vilken prisklass du köper din elcykel så vill du nog ta hand om den på bästa sätt. En dyr utgift annars kan bli för batteriet, se till att du har en bra elcykel laddare också när du köper en dyr elcykel.

Ta hand om din elcykel

Om cykeln du köper är certifierad (godkänd enligt Europastandard) så vet du att den håller rätt hastighet och att den har bra batterier som uppfyller säkerhetskraven. Detta är väldigt viktigt och kan bli kostsamt om du inte kollar upp ditt batteri innan du köper elcykeln. En annan sak du ska tänka på är att batterier är extra känsliga för väderförändringar och kyla. Det kan betyda att du får plocka med dig batteriet in när temperaturen går under 10 plusgrader om du nu inte har ett varmgarage att förvara elcykeln i. Om batteriet utsätts för minusgrader runt 15 så kan det tappa mer än 20 procent av kapaciteten. Det vill du nog undvika till varje pris.

Investera i bra elcykel laddare

Se till att införskaffa en riktigt bra laddare md hög kapacitet till din elcykels batteri så att det hela tiden laddar fullt. Som nämnt tidigare är det extremt viktigt att inte utsätta batteriet för något som kan sänka dess kapacitet. När du förvarar batteriet över vintern till exempel så ska du alltid se till att det är fulladdat.

Har du möjlighet ska du även försöka att parkera din elcykel under tak så ofta det bara går, då det sliter mindre på elcykeln om den står skyddad från regn, snö och sol.